THE GAME IS ON

Come play with us

Games2021-11-12T09:50:29+00:00

GAME TIME

Get ready! Now we’re stepping into a new active season and we want to inspire you to spend time together, play games and celebrate in big and small every single day. If it’s digitally, at a distance, at home or away, doesn’t matter. We will have fun, no doubt about it. Therefore, it feels really great to finally present ByOn’s playful autumn and winter collection. The game is on.

Börja med att dela ut sju kort till varje spelare. Dessa kort tar varje spelare upp på hand och sorterar lämpligtvis utifrån valör. Överblivna kort läggs i en hög med baksidan uppåt och bildar talongen.

Den person som sitter till vänster om givaren börjar sedan med att lägga ut valfritt kort med baksidan uppåt. Efter att man har lagt ut ett kort ska man berätta för de andra spelarna vilken valör kortet har. Men man behöver absolut inte berätta sanningen.

Om någon av de övriga spelarna misstänker en bluff så ropar man ”Bluffstopp”!

Ljuger man och blir synad måste man ta upp tre kort som straff från talongen. Synar någon en bluff som faktiskt inte var en bluff, får den personen istället ta upp tre kort från talongen.

Nästa spelare på tur måste alltid lägga (eller i alla fall säga) ett högre kort, dock behöver inte färg följas. Om föregående spelare har lagt en femma, måste alltså nästa spelare som lägst lägga en sexa.

Om man inte kan lägga ett högre kort och inte vågar bluffa går det bra att säga ”pass”. Turen går då vidare till nästa spelare.

Skulle alla fega ur (eller om ett ess är utspelat) och säga pass så börjar den som lagt det senaste kortet om på nytt, genom att spela ut ett nytt valfritt kort i en ny spelhög. Den gamla spelhögen slängs.

Vinner gör den som först blir av med sina kort!

Kortspelet Stress regler är förhållandevis enkla, men det brukar ändå ta några rundor innan man får upp tempot och kommer in i spelet!

Stress spelas av 2 personer då kortlekens samtliga 52 kort ska delas upp jämnt mellan motståndarna. Korten hålls i handen med baksidan uppåt i högar om 26 kort, en så kallad “plockhög”.

Kortspelet börjar med att varje spelare plockar fyra kort från sin plockhög och placerar dessa på en rad framför sig. Dessa ligger med framsidan uppåt så att man ser kortets valör. Detta blir era individuella kortrader.

Därefter tar vardera spelare upp ytterligare ett kort från sin plockhög och placerar kortet i mitten av spelplanen. Dessa kort lägger ni ut samtidigt och de ska ligga bredvid varandra.

Nu börjar matchen!

Målet hädanefter är att lägga korten från sin egna kortrader, till de kort som ligger i mitten av spelplanen (spelhögarna). Detta ska ske så fort som möjligt. Korten läggs i en ordning av antingen högre eller lägre valör, kortets färg har ingen betydelse. Dvs. att exempelvis en spader tio kan läggas på en hjärter knekt och vice versa.

Varje gång ett kort från ens egen kortrad placeras på någon av spelhögarna ska ett nytt kort fyllas på i kortraden. Man tar då ett kort från plockhögen och lägger ner, så att kortraden alltid består av fyra kort.

Skulle ingen spelare kunna lägga något kort på spelhögarna så drar båda spelarna varsitt kort från sin plockhög (samtidigt), precis som vid spelets start. Och lägger ut dessa nya kort i de båda spelhögarna och fortsätter spela.

Spelet fortlöper fram tills att de översta korten i de båda spelhögarna visar samma valör (exempelvis två stycken åttor). Spelarna ska då slå med handflatan på sin högra spelhög och skrika “Stress!”.

Den som olyckligtvis blir sist med detta tvingas ta upp båda spelhögarna och blanda in dem i sin egna plockhög.

Spelet fortsätter fram tills att en spelare gjort sig av med alla sina kort och därmed har vunnit!

Ess

I kortspelet Stress är ess använt som en slags sammanfogning mellan det högsta kortet, kungen, och det lägsta kortet, tvåan. Ess kan alltså läggas både på en kung och på en tvåa.

Om ess läggs på en kung kan alltså en tvåa läggas på esset och göra spelhögens nummer lågt igen. Detsamma fungerar såklart även åt det motsatta hållet.

Man kan vara alltifrån två till fyra spelare (tre spelare är optimalt).

Varje deltagare ska ha tre kort på hand.

Jokrar används ej, dessa läggs helt enkelt bara åt sidan.

När en spelare lägger ett kort från hand ska ett nytt plockas upp direkt från högen på bordet, en deltagare ska alltid ha tre kort på hand.

Under spelets första del kan du själv välja om du vill vinna eller förlora sticket, beroende på om du lägger ett högre eller lägre kort än det som redan ligger.

Under spelets andra del är man dock tvungen att lägga ett högre kort än vad som redan ligger, annars blir man bestraffad genom att få plocka upp högen på hand.

Skulle två spelare lägga kort av samma värde under del 1 läggs dessa kort åt sidan. Detta kallas för att man ”stunsar”. Här efter får samma spelare som började sticket återigen lägga ett nytt kort och ett nytt stick inleds.

Vad går Skitgubbe ut på? – Hur vinner man?

Skitgubbe spelas i två delar kan man säga, första delen i spelet går ut på att samla på sig kort. Andra och avgörande delen av spelet handlar helt enkelt om att bli av med korten man samlat på sig så fort som möjligt.

Den spelare som sist gjort sig av med sina kort är förlorare och därmed Skitgubbe. Man skulle kunna säga att den som först blivit av med sina kort under del 2 är den ensamma vinnaren. Men Skitgubbe går inte ut på att vinna, utan på att inte bli en ensam förlorare, vilket är relativt ovanligt i ett kortspel. Man samlar alltså inga poäng i Skitgubbe.

Hur spelar man Skitgubbe?

Att spela Skitgubbe är enkelt, under del 1 samlar du på dig kort, helst höga sådana genom att vinna stick. Med ”höga” syftar vi på klädda kort framförallt.

Under del 2 lägger du ett högre kort än din motståndare i det aktuella sticket för att slippa plocka upp korten på hand.

För de flesta krävs det bara en endaste runda innan man fått kläm på detta kortspel. Som vi nämnt tidigare består kortspelet av två delar, vi kommer nu mer ingående förklara hur båda dessa delar ska spelas:

Del 1 – Samla kort i första delen av Skitgubbe

Under denna första del handlar det om att samla på sig kort, för att ge sig själv ett så bra utgångsläge som möjligt inför den avgörande andra delen av kortspelet.

Den deltagare som sitter till vänster om Given, börjar genom att lägga ett valfritt kort. Nästa spelare som sitter medsols får nu lägga ett valfritt kort, högt eller lågt.

Den spelare som lagt det högsta kortet vinner sticket, och får tillgodose sig korten i det aktuella stickspelet. Korten man vinner samlar man i en hög framför sig med baksidan uppåt.

Man måste alltså inte lägga ett högre kort bara för att man kan, vill man inte vinna sticket lägger man helt enkelt bara ett lägre kort än det som föregående spelare lagt ut.

Anledningen till att man inte skulle vilja vinna sticket är för att det antagligen bara ligger ”dåliga kort” i högen. Med ”dåliga kort” syftar vi på kort med lågt värde, 2-9 är en bra tumregel.

Ju högre kort man har i sin hög till del 2 desto större chans har man att bli av med sina kort först.

Om två spelare lägger samma kort – ”stunsa”

Under stickspelet i del 1 händer det då och då att man hamnar i en situation där båda spelarna lägger kort av samma värde. Detta kallas att ”stunsa”. Det som då händer är att de båda korten läggs åt sidan och den aktuella stickrundan börjar om.

Samma spelare som inledde sticket inleder nu en gång till. Detta skulle kunna upprepas även i nästkommande stick, men man fortsätter tills någon av spelarna vinner sticket.

Korten på bordet tar slut – trumf utses och del 2 inleds

När korthögen från bordet som man plockat upp ifrån börjar ta slut, och det endast finns ett enda kort kvar på bordet plockas inte detta upp på hand. Detta kort läggs åt sidan utan att någon får titta på det, tills första delen är slut.

Första delen är slut när ingen spelare längre kan lägga på grund av att någon eller några inte har några kort kvar. Nu vänder man upp det sista kortet som lades undan från korthögen för en stund sedan.

Detta kort bestämmer nu vilken färg som kommer vara trumf i del 2. Är det till exempel hjärter nio, så är hjärter trumf. Har någon deltagare kort kvar på hand när del 1 avslutas så visas dessa upp för övriga deltagare och läggs sedan ihop med de vunna korten som samma deltagare samlat på sig under del 1.

Del 2 – Vinna eller förlora

Nu börjar den avgörande delen av Skitgubbe. Spelarna tar nu upp sina kort man samlat på sig under del 1, en fördel är att sortera upp dem i stigande ordning från vänster till höger. Den spelare som plockade det sista kortet från bordet i del 1 (trumfkortet) inleder sticket i del 2.

I denna del måste man lägga ett högre kort än vad föregående spelare lagt, annars får man plocka upp kortet på hand. Skulle där ligga mer än ett kort i det aktuella sticket plockar man endast upp det kort som man inte lyckades slå, inte hela högen. Spelet går sedan vidare till nästa deltagare som nu behöver försöka slå det första lagda kortet.

Som sagt så slår man ett lagt kort genom att lägga ett högre kort, men man kan också slippa plocka upp om man lyckas lägga ett kort av samma värde i samma färg som det som ligger på bordet, eller om man har ett trumfkort (är trumfkortet hjärter nio sen del 1, kan man alltså lägga ett hjärter för att slippa plocka upp).

Ett stick innehåller lika många kort som antalet deltagare. Så är man fyra deltagare är sticket ”komplett” när där ligger fyra kort på bordet. Om ingen förlorat sticket när där ligger fyra kort i den aktuella stickhögen läggs stickhögen åt sidan och den deltagare som la det sista kortet till sticket får inleda ett nytt stick.

Skulle däremot någon deltagare behöva plocka upp sticket för att man inte kan lägga kommer nästkommande deltagare till vänster om den som förlorade sticket att inleda ett nytt stick.

Så här fortsätter det tills det endast är en deltagare kvar med kort på hand. Denna deltagare har förlorat och är därmed utsedd till spelets Skitgubbe!

2-8 deltagare

Spelreglerna för Vändtia är relativt okomplicerat, det finns en del att ta in men läs noga och i lugn och ro så kommer det gå alldeles utmärkt. Spela gärna en testomgång i samband med att man går igenom reglerna för att snabbare komma in i spelet.

Lite regler till Vändtia:

  • Varje spelare ska ha 9 kort vardera, varav tre på hand.
  • Deltagaren med lägst kort börjar spelet.
  • Tvåor är ”specialkort”, och kan läggas på vad som helst. Läggs en tvåa börjar man om från valör två oavsett vad som legat överst tidigare.
  • Tior är ”specialkort”, en tia kan du lägga på vilket kort som helst och effekten blir att hela högen med kort vänds bort och läggs åt sidan. Samma spelare som lagt tian får börja om med nytt valfritt kort.
  • Fyra kort av samma, till exempel fyra kungar har samma effekt som specialkortet tio.
  • Till sist delas det ut tre kort till varje deltagare som var och en ska ha på hand. Övriga kort läggs i en hög mitt på bordet med baksidan uppåt.

Byta kort – lägga flera kort på högarna

De kort man nu har på hand får lov att bytas mot de tre öppna korten som man har på sina högar framför sig. Detta gör man ifall man har högre kort på hand än i sina högar. Ju högre valör man har på korten på bordet desto lättare är det att senare lyckas gå ut.

Ett vanligt tillägg här är att man får lägga ner flera kort på sina egna eller på motspelarnas högar, så länge det är av samma valör. Om till exempel du själv eller någon av dina motspelare har en sjua framför sig på bordet och du själv har en sjua på hand så kan du lägga denna ovanpå sjuan på bordet.

När alla spelare är klara ska utgångsläget alltid vara att varje spelare har sina högar på bordet samt tre kort på hand. Så har man lagt ut kort från sin hand på någon hög tar man upp lika många kort från högen som blev över i given.

Spelet börjar

Nu börjar spelet, och ingen får längre byta eller lägga ner kort på högarna på bordet. Den spelare som har lägst kort börjar. Det lägsta kortet som finns i Vändtia är treor.

Spelaren med det lägsta kortet börjar nu genom att lägga valfritt kort på hand på bordet. Har man två av samma kan man lägga dem samtidigt.

Spelet fortsätter

Sedan plockar spelaren upp lika många kort från korthögen på bordet som man lagt från sin hand. Man ska alltid ha tre kort på hand innan turen går över till nästa spelare som sitter medsols.

Nästa spelare ska nu lägga samma eller högre valör som ligger på bordet, kan man inte lägga får man chansa genom att plocka upp ett kort från högen på bordet. Om inte detta kort ”räddar” en får man chansa ytterligare en gång. Om detta inte heller hjälper får man helt enkelt plocka upp den aktuella spelhögen som ligger på bordet till sin hand.

Spelet går sedan vidare till nästa deltagare som sitter medsols. Utöver att lägga kort med samma eller högre valör kan man nyttja de specialkort och regler som vi tidigare presenterat gällande tvåor, tior och fyrtal!

Så här fortsätter spelet tills alla kort är slut i högen på bordet, då spelar man först ut sina kort på hand för att sedan gå på korten som ligger i de tre högarna framför sig.

De tre korten som ligger öppet med valören uppåt är ganska lätta att bli av med, man får nämligen lov att själv välja vilken ordning man lägger dem i. När dessa tre kort är utlagda får man gå på de som ligger med baksidan uppåt. Detta är mer en chansning eftersom man inte vet vad de har för värde.

Om man på vägen inte lyckas lägga ut sina kort får man helt enkelt plocka upp spelhögen från bordet och ta upp dessa på hand. Då måste dessa också spelas ut innan man får lova att fortsätta spela ut sina kort som ligger framför en på bordet. Denna sista fas är intensiv och väldigt rolig, den första att bli av med korten som ligger framför en på bordet har vunnit spelet!

Har man två kort av samma valör kan dessa läggas ihop, för att man fortare ska ta slut på korten.

Den deltagare som först blir av med alla sina kort vinner Vändtia.

Man får inte gå ut på en tia som sitt sista kort.

Det är heller inte tillåtet att gå ut på en tvåa som det sista kortet.

Vändtia – korten delas ut 

Vändtia inleds med att korten ifrån en helt vanlig kortlek (utan jokrar) blandas ordentligt för att sedan delas ut. Given börjar med att lägga ut tre kort till varje spelare, valören på dessa tre kort får ingen se. Korten läggs alltså bredvid varandra med baksidan uppåt, framför var och en av deltagarna. Ovanpå varje lagt kort läggs nu ytterligare ett kort fast med valören uppåt, så att samtliga spelare kan se värdet på kortet.

Kortguide [pdf]
CARD GUIDE [pdf]